Държавата трябва да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. За

...
Държавата трябва да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. За
Коментари Харесай

Вдигат ви сметките за ток с кабели менте, обяви електротехник

Държавата би трябвало да управлява вноса на съставни елементи за енергийната промишленост. За това упорстват от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), в която члeнуват 90 български и интернационалните компании, съобщи Нюз.бг.

От организацията означават, че нерегламентираният импорт на компоненти е проблем за задграничните вложители, за дребния и междинен бизнес, за крайния консуматор и за страната, която получава по-малко доходи в хазната.

От БАСЕЛ са уведомили контролиращите органи за казуса, само че в следствие са получили линк към Европейски Съюз правилник от 11 страници.

Председателят на асоциацията доктор инж. Димитър Белелиев показва, че контрабандният импорт в енергийната промишленост е най-вече от Турция, Корея и Китай. Той визира артикули, които са импортирани у нас по погрешен метод - с подправени документи, или пък публично, само че не дават отговор на стандартите за енергийна успеваемост и сигурност за здравето. Практика било в декларациите да се афишират по-високи от действителните стойности.

Изнасяли сме най-вече електротехника и електроника през 2019 година

През предходната година сме осъществили експорт за 218 страни и територии

От БАСЕЛ прецизират, че нелегалният импорт най-често включва кабели, които се употребяват всеобщо в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално импортираните от Турция кабели съдържат повече желязо в сравнение с мед, което води до огромни загуби и по-високи сметки за ток на крайния консуматор.

Белелиев съпостави обстановката с Гърция, където не може да бъде импортиран нито един артикул в енергийния отрасъл преди контролиращите органи да създадат всички вероятни проби. По този метод е решен казусът с незаконния импорт от Китай и Турция.

Отбелязва се, че за трета поредна година електроиндустрията е с максимален принос в износа на България. По данни на Евростат към края на август генерираният от електроиндустрията износ е 17.4%, на фона на общия спад на износа на страната ни от -7.6%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР